Home Informatie Jeugd Senioren Online Agenda Uitslagen Links Toernooien Contact

Jeugd interne toernooitjes:

Op de jeugdavond spelen we regelmatig andere soorten schaak zoals:

Politieschaak 
politieschaak

De politie kan je iets verbieden, je tegenhouden. Bij dit schaak mag je per zet de zet van je tegenstander éénmaal verbieden. Je moet dus altijd 2 (!!) goede zetten hebben. Of anders gezegd; je moet een tweede zet achter de hand houden. Alle zetten moeten wel reglementair blijven, je mag jezelf dus niet schaak zetten. En sta je schaak en je hebt maar één vluchtveld dan kan je tegenstander die niet verbieden.


Een paar tips zijn:
  • Zorg voor veel dubbele dekkingen Of dubbele aanvallen
  • Je stukken mogen dus ongedekt blijven, maar pas dan héél goed op met wat je verbiedt bij je tegenstander.
  • Soms is het slim om een mindere zet eerst te doen, wordt deze verboden dan heb je een nog sterkere zet achter de hand! Vooral als je schaakmat wilt geven is dit natuurlijk de ultieme tip!

terug naar bovenDobbelschaak

Bij dit schaakspel kan echt iedereen van iedereen winnen. Dit keer is het niet de bedoeling iemand mat te zetten, maar om de koning te slaan. Dus eerst schaak zetten en daarna slaan! De manier van zetten is helemaal afhankelijk van wat er met de dobbelsteen gegooid wordt! Bij het dobbelsteenschaak ben je

O&O Dobbelsteenschaak

verplicht de stukken te zetten die de dobbelsteen aangeeft. Gooi je met de dobbelsteen een 1 dan moet je een pion verzetten en gooi je een 6 dan moet je de koning verzetten. Nu eerst even een lijstje welk nummer bij welk stuk hoort. Hoe hoger het aantal ogen hoe sterker, gezien de puntenwaarde, het stuk. Hier komen ze van laag naar hoog: 1. pion; 2. paard; 3. loper; 4. toren; 5. dame; & 6. koning!
Heb je een stuk niet... dan gaat je beurt over! Ook als het stuk vaststaat en de dobbelsteen zegt dat je dat stuk moet spelen, maar het gaat gewoon weg niet dan gaat ook je beurt over. Je mag bij dit schaak dus best schaak (blijven) staan, maar je mag jezelf niet schaak zetten en je moet (als je schaakt staat) alleen wel flink duimen en hopen dat je tegenstander niet de volgende beurt je koning er af slaat.terug naar boven

Doorgeef of Bughouse schaak

Deze twee lijken heel erg op elkaar. Allereerst alle overeenkomsten. Je speelt dit met koppels. 2 tegen 2; O&O Bughouse of Doorgeefschaakals jezelf wit hebt, dan heeft je medespeler zwart. (of andersom natuurlijk). De stukken die jij slaat geef je door aan je medespeler, deze mag die stukken inzetten. Dit geld dan als zet. Zo kan het dus zijn dat je op een gegeven moment 3 paarden of 4 lopers in je bezit hebt.
De partij eindigt als op één van de borden iemand mat gezet wordt. Of door zijn tijd gaat, want om het wachten op stukken tegen te gaan wordt er meestal wel met een klok gespeeld. Je kan dan alleen op stukken wachten als je meer tijd hebt dan de tegenstander van jouw medespeler...

Overleg is in zoverre toegestaan met zinnen als:
Kun je dameruil gebruiken?
of Wat heb je liever paard of loper?
of Heb je stukken voor me?
Ik kan nu wel een pion gebruiken!

Dan de verschillen. Bij doorgeefschaak mag je inzetten tot de 5de rij. Bij bughouse mag je overal inzetten, behalve pionnen die mogen op de rijen 2 tot en met 7. Bij doorgeefschaak mag je niet met schaak )of mat inzetten. Bij bughouse mag dat weer wel!

terug naar boven

Paard-In-De-ZakO&O Paard-In-De-Zak

Dit heeft niks met sinterklaas te maken, wel met verrassingen.
Het spel begint zonder paarden, die heb je achter de hand.
Het is verder een gewoon schaakspel, je mag de paarden als zet inzetten, net als bij doorgeef of bughouse schaak. Zet ze slim en je zal zien hoe handig paarden zijn. Je mag ze overal inzetten, met schaak of mat mag ook!
Dit spel is goed voor het begrip van de kracht van de paarden. Denk maar aan de sprongkracht, de paardenvorkjes en familieschaakjes. Ze zijn vaak ongrijpbaar en maken rare sprongen!

terug naar boven


Weggeefschaak

De naam zegt ´t al! Wie het eerst ALLES kwijt is heeft gewonnen. Slaan is in dit geval verplicht, maar je mag zelf beslissen wat je slaat, als je mogelijkheden hebt tot slaan. De koning mag dus ook gewoon geslagen worden! Als je niks meer kunt zetten en je hebt nog wel een pionnetje dat vast staat dan sta je pat en is het dus remise! Voorzichtigheid is in dit spel héél belangrijk! Maar te voorzichtig is ook weer niet goed! Het is dus zaak hier een goede middenweg in te vinden!

terug naar boven


Snelschaak

Dit is eigenlijk gewoon schaken, maar dan snel(ler). Dit gaat met de klok. Heb je een gelijkwaardige tegenstander dan krijg je ook allebei evenveel tijd, bijvoorbeeld 5 minuten. Speel je tegen een veel sterkere tegenstander, bijvoorbeeld een ouder jeugdlid of misschien zelfs één van de jeugdleiders, dan kan de tijd worden aangepast. Bijvoorbeeld 6 minuten voor jou en 3 minuten voor de sterkere speler.

Het snelschaken is ook zeer geliefd bij de senioren. Op onze club hebben we ons jaarlijkse Jaap Spaargaren Toernooi.

terug naar boven

Contact:

Jeugdleider:
Jarno Visscher

Jeugdcoördinator:
Jan Kleijer

Gegevens staan op de contact pagina